Да стопиш лагерите на една звезда. Или как го правят в Холивуд

Георги Борисов

Да влезеш в подходящата физическа форма е нещо напълно нормално за Холивуд, дори задължително. За ролите си в различните филми актьорите трябва често ту да свалят, ту да качат килограми. И за тях процесът се е превърнал в ежедневие. В него ключова роля имат персоналните треньори и фитнес инструктори, без които звездите, които изглеждат добре, ще се броят на пръсти.

Да влезеш в оптималната си физическа форма обаче е нещо съвсем различно. За целта усилията – и във фитнеса, и в кухнята – са направо убийствени.

Не, спокойно, никого няма да убиваме. Просто събрахме накуп хората, отговорни за едни от най-впечатляващите физически трансформации на актьори за едни от най-впечатляващите им роли.

Дон Саладино

Това е персоналният треньор, виновен за начина, по който изглеждат актьори като Хю ДжакманРайън РейнолдсБлейк ЛайвлиСкарлет Йохансон и Дейвид Харбър.

Саладино подготвя Хю Джакман за „Х-мен началото: Върколак“ от 2009 г. в продължение на девет месеца. Почти сме сигурни, че след като четеш този текст, си гледал филма. Знаеш също и каква страхотна работа са свършили двамата.

Дон Салдино е отговорен и за нацепената форма на Райън Рейнолдс в „Дедпул 2“ от 2018 г. Пред BarBend Дон Саладино казва, че ключът към постигането на желаните резултати е в напасването на тренировките с ежедневните задължения. Защото претоварването не води до нищо хубаво.

В статия за Garden of Life Дон Саладино обръща внимание на друга важна част от пътя към постигане на целите – пиенето на вода. Балансираната хидратация изкарва токсините от тялото и забързва метаболизма – все неща, които тялото ти иска и които помагат да влезеш във форма.

Без значение от упражненията, 42-годишният Саладино препоръчва изпълнението им да включва максимално усилие, което да създава напрежение в мускулите.

Люк Зоки

Зоки е човекът, който създаде Тор. Добре де, човекът, който накара Крис Хемсуърт да има божествено тяло. Всъщност, двамата се познават още от училище, но съвместната им работа започва доста по-късно.

След „Тор: Светът на мрака“ от 2013 г. Хемсуърт трябва да свали килограми и мускулна маса. Тогава се свързва със Зоки, който му помага да постигне тази цел. Оттогава двамата тренират за всички филми на актьора.

Люк Зоки измъчва Хемсуърт предимно с интервални тренировки – упражненията се извършват за време, повторенията не си броят. Смята също, че за 20 минути човек може да направи страхотна тренировка, включваща само упражнения със собствено тегло. Плюсът им е, че могат да се правят навсякъде – дори на балкона. А вероятността да се стигне до контузия при изпълнението им е по-малка.

Люк Зоки признава, че в процеса по постигане формата на Бог правилното хранене е 70%, а тренировките едва 30. Крис Хемсуърт се храни по шест пъти на ден, а тренира 5-6 дни в седмицата – и така, цели три месеца преди началото на снимките. Треньорът съветва да пием и вода, защото тя спомага за регулирането на телесната температура.

Патрик Мърфи

Неговото лице трябва да визуализираме всеки път когато видим колко нацепен е Зак Ефрон. Актьорът успя напълно да промени имиджа си на Disney звезда за ролята си в „Спасители на плажа“ от 2017 г. Все пак, когато се налага да застанеш до Дуейн Джонсън, не трябва да изглеждаш като ученичка, нали…

За ролята в „Спасители на плажа“ Зак Ефрон е тренирал в три основни дни, като упражненията са били изпълнявани в супер серии.

Пред Men’s Fitness Патрик Мърфи казва, че за 12 седмици усилени тренировки актьорът успява да намали подкожните си мазнини до 5%. И тук хидратацията е неизменна част от успеха, като при подготовката си за филма Зак Ефрон приема не по-малко от три литра вода на ден.

Освен Ефрон, Мърфи е тренирал и звезди като Киану РийвсАлесандра Дадарио и Руби Роуз.

Джейсън Уолш

Той извая от Бри Ларсън една истинска Капитан Марвел. А задачата не е била лесна, защото преди да започне подготовката за ролята, тя не е можела да направи и една лицева опора…

Потенето във фитнеса започва девет месеца преди снимките, а целта е Ларсън е да стане физически по-силна, за да изпълнява по-голяма част от каскадите, разказва Уолш пред Insider.

От жена, която не може да направи и една лицева опора, Ларсън се превръща в жена, която е способна да бута джипа на личния си треньор. И да, ако някой не вярва, видеото го има в социалните мрежи. За протокола ще споменем, че въпросният джип тежи над 2 тона.

Но за да стане супергерой, Бри Ларсън се е хранила и като такъв. Спазвала е Палео диета, при която са забранени зърнените и бобовите култури, млякото и млечни продукти, и захарта.

Джейсън Уолш е отговорен и за добрата форма на Джон КразинскиЕмили Блънт и Мат Деймън.

Накрая сме длъжни да кажем, че ти показваме тези персонални треньори и осъществените от тях трансформации, не за да ти кажем бъди като тях. 

Всичко, на което актьорите са се подложили, е било с професионални цели. Във всеки един момент за тях са се грижили специалисти, били са наблюдавани от лекари. На теб със сигурност не ти е нужно нещо подобно.

Показваме ти ги, за да видиш какви са тенденциите, които следват някои от най-известните професионалисти. И в случай че имаш нужда от мотивация, разбира се.