Филтрирана чешмяна или минерална вода – коя да избереш

Снежана Мечева

Врътваш кранчето, пълниш чашата, изпиваш до дъно и готово – за нула време жаждата е утолена. Лошото е, че невинаги всичко просто и лесно е най-добро, особено когато става дума за твоето здраве.

За някои пиенето на вода от чешмата не е никакъв проблем, а други всячески го избягват. Нашумелите в последните години системи за филтиране на чешмяната вода пък те изправят пред дилема: дали да предпочетеш тях, или да заложиш на старата и изпитана класика – бутилирана минерална вода.

Филтрирането е процес на пречистване, с който се цели елиминирането на всички вещества и фини частици, на които не им е там мястото – нито в чашата, нито в тялото ти. Филтрираната чешмяна вода може да ти се струва по-вкусна, мека и безопасна от нефлитрираната, но това със сигурност не я прави по-полезна.

А пречистване на 100% е практически невъзможно в домашни условия. За да бъде ефективен процесът, трябва редовно да обслужваш системата и да сменяш необходимите консумативи – а това си е още един ангажимент в и без това натовареното ти ежедневие. И струва пари, разбира се. Но в противен случай всичко се обезсмисля и вместо да си помогнеш, по-скоро ще си навредиш. А ти със сигурност не искаш нещо подобно.

Най-често филтриращите системи работят на един от двата принципа – с филтри от активен въглен или с обратна осмоза. Активните въглени се свързват с бактериите и химикалите в питейната вода и ги неутрализират.

Обратната осмоза елиминира почти напълно вредни бактерии, органични материали и разтворени твърди вещества във вода чрез високо налягане и допълнително филтриране. Големият й недостатък обаче е, че не дава шанс и на полезните минерали.

Водата от чешмата, преминала през филтър, няма никаква добавена стойност за организма. Не същото обаче може да се каже за минералната, която е натурално обогатена с ценни вещества и напълно безопасна. И това я прави неизменна част от здравословния ти начин на живот.

Но на първо място бутилираната минерална вода е голямо улеснение в забързаното ти ежедневие. Винаги може да имаш бутилка под ръка – навсякъде и по всяко време. А от нея получаваш не просто жизненоважната хидратация, но и допълнителни ползи за организма – от минералите. Същите, с които природата я е дарила, а тялото ти иска. Сред тях са натриеви, калциеви, железни йони, метасилициева киселина. А и Ph-то на бутилираните води също е в златната среда.

Не бива да забравяш, че минералната вода започва своя път от естествени природни находища. Преди да бликне от тях, тя преминава през различни земни слоеве и в движение се обогатява. 

Минерализацията е по рецепта на природата, в точно перфектното съотношение, от което се нуждае тяло ти всеки ден, за да функционира като по часовник. Все пак, голяма част от него се състои именно от вода, затова и е важно каква точно консумираш.

А минералният състав на бутилираната вода определя не само нейните ползи, но и вкуса й. И тук отново опираме до личните предпочитания – едни харесват повече една, а други – друга марка. А пазарът може да даде най-подходящото на всеки.

Ако трябва да направиш избор между филтрирана чешмяна и бутилирана минерална вода, замисли се добре. Не пиеш вода просто по задължение, а защото от нея зависи здравето, настроението и перфектното ти представяне.

Снимка: Unsplash / Lucas Sankey