Имунитетът – естественият щит на тялото и как да го пазим

MyBody.Bg

Знаеш ли кой е най-верният пазител на тялото ти, който прави всичко възможно, за да те предпази от опасните за теб невидими с просто око вредители?

Да, позна – това е имунната ти система!

Тъй като тя е неизменна и изключително важна част от целия организъм, е добре да знаеш малко повече за нея. Така ще успяваш лесно и, най-важното, разумно да се грижиш за нея, а не да поглъщаш каквито ти попаднат имуностимулатори, което всъщност може да бъде доста опасно.

Но нека първо видим какво представлява човешкият имунитет – това е добре организирана мрежа от клетки, разнообразни молекули, тъкани и органи, които работят в изумителен синхрон, когато се появи заплаха от нежелани „нашественици”. Това могат да бъдат бактерии, гъбички, вируси, паразити, токсини и дори ракови клетки.

Най-забележителната способност на имунната система е именно тази, че когато работи нормално, тя разпознава безпогрешно своите от чуждите клетки. Впечатляващо, нали?

И въпреки способността на болестотворните микроорганизми да навлязат в тялото ти по най-различни пътища, организмът има няколко скрити коза, за да те предпази от тях.

Те се свеждат до редица химични, физични и биологични бариерни механизми, които се активират поетапно и в зависимост от натрапниците. Към тях спадат лигавиците, кожата и ресничестите клетки в дихателните пътища, чиято основна функция е чрез секретите да изкарат всички микроби извън тялото ти.

Повишената телесната температура е също много важен защитен механизъм. Затова и лекарите не препоръчват приемането на медикаменти за нейното понижаване, ако тя е по-малко от 38 градуса.

Имунитетът ти може да бъде разделен на два основни вида – вроден и придобит. Първият реагира много бързо и се активира в рамките на няколко минути до часове. Казано накратко, той е твоята първа линия на защита.

Когато става въпрос за специфични болестотворни микроорганизми пък, макар и значително по-бавно (в рамките на няколко дни), се задейства придобитият имунитет, който със своята сила и ефикасност ще ти помогне да се пребориш с болестите.

Как обаче да разбереш, че нещо с имунната ти система не е наред, за да предприемеш мерки?

Никак не е трудно. Можеш например да следиш за признаци като прекалена сънливост, трудна концентрация, обриви по кожата, стомашно-чревни разстройства или увеличени лимфни възли. Дори един от изброените симптоми е достатъчен да ти подейства като червена лампа, но не чакай тя да светне, за да се погрижиш за имунната си система.

Това може да стане по естествен и напълно здравословен начин със средствата, които природата ни предоставя.

Рецептата е проста – започни да се храниш разнообразно и да приемаш повече храни като джинджифил, чесън, бъз, кисело мляко, спанак, сладки картофи, броколи и диня например. Всички те са богати на вещества, способни да победят който и да е докопал се до теб вредител. Ключови тук са минералите и витамините, а в последно време започнаха да се открояват точно тези, играещи особено важна роля за поддържането на имунитета.

Такива са цинкът и витамините от групата B. Техният дефицит в организма е способен да увеличи риска от респираторни заболявания и не само, а допълнителният им прием се препоръчва от специалистите като превантивна мярка срещу сезонните вируси.

Освен пълноценното хранене и нужните ти минерали и витамини, към тях е добре да включиш и някакъв вид физическо натоварване, както и повече време на слънце и чист въздух.

Каквото и да си говорим обаче, най-големият враг на имунитета си остава хроничният стрес.

Той често е обвит в сянката на ежедневието, а някои хора така свикват с него и дори спират да го забелязват. Но това съвсем не значи, че не съществува. Работейки постоянно, този вид стрес пречи на нормалната функция на имунната система, което води до значително по-чести боледувания и най-различни странични оплаквания.

Затова доброто ти психическо състояние ще помогне на тялото ти да се справя отлично с каквито и да е надвиснали над него заплахи. Ето и няколко предложения как да го постигнеш – смей се повече, движи се, общувай с приятели, а ако имаш проблеми, с които ти е трудно да се справиш сам – не се колебайда ги споделиш!

Не се бави. Погрижи се за себе си – тялото ти го иска!

Снимка: Pexels