Не бъди киселяк – пий разумно!

Мануела Геренова

Човешкото тяло е удивителна и доста способна машина – едва ли има нужда да си го напомняш всеки ден. Когато обаче нещо в тази машина се прецака, със сигурност го усещаш по хиляда и един начина. 

Точно както във всеки механизъм, така и в организма се случва някой чарк да започне да скърца или да излезе от строя за известно време. 

Причината е, че тялото ти умее едновременно да извършва стотици функции, които поддържат един естествен и напълно съвършен баланс. Дори и когато лежиш на дивана и мързелуваш, под привидното спокойствие кипи бурна дейност по обмяна на енергия и вещества. И именно тази обмяна пази тялото ти в равновесие. 

А ключът към него е алкално-киселинният баланс в организма ти. 

Звучи като урок по химия, но понякога строгата ти учителка от гимназията се оказва права – всичко в живота е химия. 

Спокойно, този урок не е от най-сложните, напротив! Всъщност алкално-киселинният баланс, чиято стойност се отбелязва с познатото pH, в тялото ти представлява една банална смес от киселина и алкал. 

Всяко твое решение как да се отнасяш с организма си вади или прибавя различни компоненти от уравнението и, разбира се, ти влияе пряко. И ако нещо не е наред с равновесието в уравнението, най-вероятно ще го почувстваш доста бързо и не особено приятно.

Нека излезем от тази суха теория и се върнем на практика в живота, където без да искаме, можем да нарушим алкално-киселинния баланс. При нормално функциониране организмът ти поддържа леко алкално pH на кръвта (съвършена машина, нали ти казахме), само че във всеки момент стойността може да се разколебае. 

Киселинната среда от своя страна намалява кислорода в кръвта ти и носи със себе си куп неприятности. 

Така например приемът на твърде киселинни храни и напитки се отразява пряко на тонуса ти. Да, най-вероятно обичаш бира или вино, а може би и силно кафе или наситен черен чай. Само че тези напитки всъщност са силно киселинни и вероятността в един момент да повлияят на pH-то ти е доста голяма. 

Следва чувство за отпадналост, умора, дори тежест и сънливост. И всичко това е заради повишената киселинност, която вреди на уравнението, за което ти разказахме. Други странични ефекти са главоболие, мускулни и ставни болки, неприятни крампи…

Точно обратното може да се каже за редица алкални напитки, които влияят благотворно и карат тялото ти да запее от радост. 

Лек зелен чай и отвара от разнообразни билки, които щедро се намират и в природата, и в супермаркета, действат като перфектните балансьори на pH-то в организма. Но още по-важно е да се обърнеш към минералната вода, която е и своеобразно богатство за България и която е една от сигурните гаранции за поддържане на топ форма и кондиция. 

Причината е, че минералната вода е с естествено високи нива на pH и така спомага алкално-киселинният баланс да се възстанови до идеалните си норми и да се задържи там.

А въоръжен с тези знания, вече можеш да започне да си съставяш свое собствено уравнение, с което да следиш и контролираш алкално-киселинния си баланс. 

И тъй като дори и най-сложното уравнение започва с няколко простички елемента, нека започнем с чаша вода. Минерална, нали запомни?