Пиенето на вода няма пол

Мануела Геренова

Във времената, в които студентите весело жужаха по учебните си банки из университетските зали, а в офисите кипеше шумна раздумка между колегите, при внимателно вглеждане можеше да се види интересен феномен.

До почти всяка жена има бутилка или чаша с вода, към която тя посяга редовно и отпива с удоволствие. Прави го разсеяно, сякаш по вроден навик. При мъжете подобна гледка е по-скоро изключение, пък и дори и да са се снабдили с вода, тя обикновено остава недокосната.

Тези наблюдения са причината да призовем – по-отговорно, господа!

Пиенето на вода няма пол, то е жизненоважно за всеки.

Да, дамите се славят като по-суетния и загрижен за тялото си пол, който явно не забравя ползите от редовната хидратация и дори няма нужда от преговор по темата. На господата явно трябва да им се припомни да не пренебрегват този изключително важен навик.

Спокойно, ние сме насреща за едно леко побутване по рамото с напомнянето защо е важно да вземеш пример от нежния пол и да пиеш вода редовно. Та така – защо всъщност е от толкова голямо значение пиенето на вода?

Защото тялото ти настоява за това.

Жените са склонни да се вслушват внимателно в сигналите, които тялото им подава, такава им е природата. Затова и те често-често са с бутилка вода в ръка, независимо дали обикалят по задачи из града, или са пред екрана на компютъра и вършат работа „на бюро“.

Мъжете от своя страна са малко по-небрежни и чаровно разсеяни какво иска да им каже организмът им.

Главоболие? Е, имаш напрегнат ден, нищо повече. Умора? Нормално е, днес в работата ти е някаква лудница. Леко замайване? Ха, че на кого не му се случва от време на време?! Ако и ти си отговаряш по подобен начин на оплакванията – спри и си сипи чаша вода, защото това са явни симптоми на дехидратация.

Често мъжете оправдават леките неразположения с натовареното си ежедневие, все пак имат толкова неща на главата. Но всъщност дискомфортът учудващо редовно се дължи на навика им да пият редовно вода или по-точно – на пълната му липса.

Ама, как бе, младеж, как да пия вода по-често?

Много лесно – като си напомниш, че това е възможно най-отговорното поведение към твоето собствено тяло. Както казахме, то деликатно или не чак толкова деликатно ти напомня, че бъркаш във „водната си стратегия“ и ти подсказва, че трябва спешно да я промениш.

За да ти дадем нагледен пример, помисли за организма си като за мощен болид, който има нужда от редовно доливане на гориво, за да се движи зашеметяващо на пистата. А при теб това гориво е важно не само за физическото представяне, но и за това на ума ти, понеже и тялото ти, и мозъкът ти функционират като добре смазана машина, само когато са хидратирани. Ако още четеш скептично и клатиш глава със съмнение – сипи си чаша вода.

Ще се увериш, че концентрацията ти изведнъж се повишава, сетивата ти се изострят, ставаш по-бодър отведнъж. Усещаш прилив на енергия и си категоричен, че болидът се връща на пистата с нови сили и още по-голяма самоувереност, за да изпреварва безкомпромисно съперниците си.

Е, разбра ли сега колежките защо отпиват толкова често от водата си?