Пости – опитай и ще ти хареса

Мануела Геренова

Целият април месец преминава под знака на Великденските пости и няма как да не дочуеш поне от един твой приятел, че тази година е решил и той да пробва, най-малкото за да потренира волята си.

Или пък имаш някой колега, който абсолютно всяка година спазва този режим стриктно и то без никакви отклонения и компромиси.

По-интересното е, че тези хора споделят едно и също – че се чувстват прекрасно, докато постят.

Сигурно вече се замисляш дали да не опиташ и ти да спазваш постите, дори и да е само за седмица или две. Ние пък ще ти кажем, че това би било едно чудесно решение, което ще ти донесе редица (неочаквани) ползи, а тялото ти ще ти е изключително благодарно на прага на истински топлите дни.

Постите са истински рестарт на духа и организма, но ето какви други плюсове носят те…

Ще те вдъхновят да се възползваш от изобилието от пресни плодове и зеленчуци

Нека си го признаем – понякога гледката на препълнените с пресни плодове и зеленчуци сергии не са достатъчна мотивация, за да напълниш пазарската си кошница с тях и да измислиш различни интересни комбинации и ястия. Само че през пролетта, когато природата ти предоставя такова смайващо разнообразие, е грехота да не се възползваш максимално от него. Все пак пролетта е сезонът на зелените салати, краставиците, спанака, репичките и още куп други.

Постите по чуден начин ще те стимулират да наблегнеш на големите купи с прясна салата и десертите от току-що купени сочни плодове, които ще те накарат да забравиш даже и за любимия шоколад. Когато си поставиш за задача да спазваш този режим, с песен на уста, най-вероятно „Зеленчуци който не яде…“, ще се насочиш към най-близкия пазар и ще гледаш на него като на рог на изобилието.

Стомахът ти ще ти е истински благодарен

Временният отказ от месо може да окаже почти чудодейно влияние върху стомаха и чревната ти флора и това ще го потвърди дори и най-върлия любител на майсторски приготвената пържола.

Да спреш да консумираш месо и животински продукти за известно време и да преминеш на растителна храна облекчава стомаха, успокоява стените му и го кара да премине в един по-спокоен режим на работа, защото не му се налага да произвежда обичайните си огромни количества ензими.

Приемът на повече плодове и зеленчуци спомага и на чревната ти флора, която започва да те снабдява с повече от „добрите бактерии“ и да функционира по-гладко. Това води и до друг изненадващ плюс на постите – след тях месото и млечните продукти за теб ще имат далеч по-интензивен и изразен вкус, но и ще контролираш по-стриктно приема им.

Ще свалиш някой и друг килограм

Важно е да уточним, че постите са с цел да докажеш волята си и да пречистиш съзнанието си и сами по себе си не са диета с цел отслабване. И все пак нерядко свалените килограми идват като допълнителна полза, която дори и не си очаквал или поне не си целял умишлено. Причината е много простичка – растителните храни в по-голямата си част са нискокалорични.

Калориите в една богата салата са несравнимо по-малко, отколкото в някое ястие с животински продукти. В същото време дори и след порция зеленчуци, плодове и варива можеш да се чувстваш доволен, сит и с пълен стомах. По този начин неусетно калорийният ти прием спада, а с него стрелката на кантара тръгва надолу.

И така, без дори да се стараеш много, постигаш максимата „Здрав дух – в здраво тяло“. Опитай, ще ти хареса!

Снимки: Pexels