Витамини който не яде…

Мануела Геренова

И ти ли започна да си тананикаш тази леко досадна детска песничка, когато прочете заглавието? Да, и ние сме така…

Знаеш каква ѝ е била целта – да те убеди колко страхотно е да хапваш зеленчуци и плодове, но най-вече да те научи, че има куп полезни съставки, които трябва да приемаш. Още от онази ранна възраст си запомнил и че витамините са ключът към това да имаш розови страни и да не даваш на никого да те победи.

На теория си перфектно подготвен по темата за витамините.

На практика обаче често забравяш колко важни са те и какви чудеса вършат.

Нещо повече, често нямаш представа кой витамин за какво е чак пък толкова полезен. Е, ние сме насреща, за да ти припомним защо не бива да забравяш приема на витамини и ще посочим само няколко от чудните свойства на отделните витамини. Всъщност самото им име идва от латинската дума за живот – vita – и се появява още в началото на XX век.

Тогава се установява, че тези органични вещества влияят благотворно и отговарят за редица от най-важните функции в човешкия организъм и са дори още по-важни за бременни жени и активно спортуващите. Витамините са герой номер едно в поддръжката на имунитета – твоя щит срещу болестите, но са ключови и за нервната система, за кръвообразуването и кръвосъсирването.

Недостигът им пък веднага се усеща и може да ти донесе неприятности като главоболие, замайване, силна умора, разсеяност. Затова е от огромно значение да се подсещаш, че трябва ежедневно да приемаш витамини, за да може тялото ти, тази перфектно смазана машина, да продължава да ти служи вярно.

Така например Витамин А е пръв приятел на твоето зрение и кожа.

Някои го наричат „Еликсира на младостта“ и това, както можеш да се досетиш, никак не е случайно.

Той е от първостепенно значение при растежа, а при големите поема задачата да пази кожата ти здрава, еластична и красива като на холивудска звезда. Иначе не ще има розови страни… В същото време Витамин А работи в полза на зрение като на орел и топ концентрация, с която отмяташ дневните си задачи с лекота.

А какво да кажем за Витамин Б?

Под тази буквичка се крие цял комплекс от витамини, които са ключови за добрия метаболизъм в твоето тяло, за гладкото функциониране на стомашно-чревния ти тракт и за правилното усвояване на разнообразните хранителни групи – протеини, въглехидрати, мазнини. Влияе благоприятно на чревната флора, чийто баланс е особено важен за общия ти тонус и кондиция.

В допълнение Витамин Б се грижи за нервната система и психиката ти, както и на тъканите на сърдечно-съдовата система. Ако тази терминология ти идва в повече, ще го кажем по друг начин – този витамин е изключително ценен, за да се чувстваш бодър, здрав и спокоен.

Витамин Б2 и Б3 също са почти чудодейни.

Те храбро се борят с „лошия“ холестерол в организма, подобряват кръвообращението, за да имаш свеж и младежки вид, и спомагат черният ти дроб, този филтър за вредни елементи в тялото, да си върши съвършено работата. Последното пък е невероятно важно за справяне с токсините, които волно или неволно поемаме в натовареното си градско ежедневие.

Витамините от Б-комплекса допринасят и за функционирането на червените кръвни клетки и за разграждането на въглехидратите, а сред тях попада и Витамин Б9, по-познат като фолиева киселина, която, както знаеш, е много, ама много важна за бременните жени заради свойството ѝ за обновяване на клетките.

Витамините от група Б освен всичко друго са лесни и вкусни за набавяне, защото ще ги откриеш в рибата, бобовите растения, зеленолистните зеленчуци, яйцата и млечните продукти.

А чудил ли си се защо от известно време толкова се говори за Витамин Д?

Ами защото той е крайно необходим за имунната ти система, особено ако тя е изложена на заплахи отвън. За да си спокоен, че имунитетът винаги ще ти се притече на помощ, независимо пред какви изпитания ще се изправи, ти трябва именно Витамин Д.

Разбира се, можем да продължим до безкрай с разясненията колко са важни витамините.

Тези три подсказки за тези три витамина далеч не изчерпват значимостта на витамините и функциите, за които те отговарят. Ще спрем дотук, поне засега, за да не ти станем скучни, но преди това ще те попитаме – хей, погрижи ли се за приема си на витамини днес?