Водата като суперсила. И супергероите, които я ползват, за да бият лошите

Георги Борисов

Човек винаги е искал да подчинява и контролира водата. Което е леко извратено желание, имайки предвид че на практика отношенията му с нея се свеждат до пълно подчинение – уви, не в негова полза.

Никой не съществува без вода – тя ни изгражда, тя ни и изпълва. Никой не може и да я спре – когато реши, че й е време да си ходи, ничие тяло не е в състояние да я задържи.

И колкото и хубаво нещо да е хидратацията (а ти знаеш, че тя наистина е!), по типично извратен начин човек опитва да се прави на господар на онази вода, която е извън него. Тук обаче се намесват законите на физиката и започват да раздават шамари.

Но там, където науката тегли чертата на невъзможното, човек й показва среден пръст и намесва своето развинтено въображение. Супергероите, които контролират водата, са доста яки: движенията, с които го правят, са секси, формите, които придават на течното си оръжие, са убийствено секси, а силата им доста често е невъзможно да бъде победена.

Следват нашите любимци, които правят с водата каквото и както си поискат. И сритват лошите, разбира се.

Аквамен

Истинското име на Аквамен е Артър Къри. Прави дебюта си през 1941 г. за More Fun Comics, а негови създатели са Пол Норис и Морт Уайсингър. Артър е син на Атлана, кралицата на Атлантида, и на Том Къри – обикновен човек, който пази морски фар.

Артър е отгледан от баща си, но още от малък разбира, че е по-специален от другите деца. С годините открива, че притежава нечовешка сила и издръжливост. Може също да диша под вода и да плува супер бързо.

И това далеч не е всичко. Чрез телепатия Артър Къри може да контролира и всички живи организми във водата.

Когато в ръцете му е тризъбецът на Нептун, силата му става още по-голяма. Тогава може да прави с водата каквото си поиска.

На голяма част от способностите му станахме свидетели и в „Аквамен“ (2018 г.), където Джейсън Момоа ни накара да заобичаме водата още повече.

Мера

Подобно на Аквамен, и тя e кралска особа. Съвсем логично, диша под вода и плува нереално бързо. Доста по-силна и издръжлива е от човек, което доказва, че водата прави чудеса.

Мера също прави чудеса с водата, защото е способна да я контролира и да създава твърди конструкции от нея.

За първи път се появява в „Аквамен №11“ през септември 1963 г. Нейни създатели са Джак Милър и Ник Карди.

Във филма „Аквамен“ Мера беше изиграна от Амбър Хърд, но за щастливата развръзка на отношенията им според комиксите (двамата са женени и имат деца) във филма беше само загатнато.

Робърт Дрейк

Когато градусите станат минусови, водата се превръща в лед, а суперумовете зад повечето супергерои на Marvel – Стан Лий и Джак Кърби, са измислили и такъв, който контролира именно това агрегатно състояние на водата.

Той се казва Робърт Дрейк, или просто Боби. Още като дете-мутант той попада под крилото на Чарлс Ксавие, а по-късно се присъединява и към Х-Мен.

С години Леденият човек, както още го наричат, усъвършенства силите си. Разбира също, че е омега мутант – има неопределен лимит на силите. А да се заяждаш с такива като него, не е шега работа.

Боби може да понижава телесната си температура до степен, до която да заледява всичко. Може да и създава лед, както и свои ледени клонинги. Сред специалните му умения е и термозрението, с което открива хората по излъчваната от тях телесна температура.

Катара

Разтопяваме ледовете и се гмуркаме в „Аватар: Повелителят на четирите стихии“ – анимационната поредица, създадена от Майкъл Данте ДиМартино през 2005 г. В нейния магичен свят хората са разделени на четири нации, всяка от които контролира четирите природни елемента – вода, земя, въздух и огън.

Катара е най-могъщият повелител на водата и може да направи с водата каквото си поиска – буквално! От това да променя формата ѝ до това да я превръща в лед, ако пожелае.

Но тя може да управлява и хората – именно заради онази малка подробност, според която голяма част от човешкото тяло е точно вода. Сори, но пак ни биха.

Ако не си запознат с „Аватар: Повелителят на четирите стихии“, потопи се в този свят през трите сезона на анимацията, както и през игралния филм „Последният повелител на въздуха“ от 2010 г. Ние сме с две ръце за анимацията.

Пърси Джаксън

За финал остана незаконният син на Посейдон. Да, роднинските връзки винаги са били нещо сложно, а в древногръцката митология си е направо мазало.

Пърси Джаксън е герой от книгите на Рик Риърдън и е представен като полубог – баща му е Посейдон, а майка му е човек.

Като полубог Пърси притежава свръхчовешки инстинкт, може до някаква степен да контролира времето и да създава урагани.

Истинската му сила обаче е водата, все пак е син на Посейдон, нали. Границата за възможностите му с нея са зададени единствено от възможностите на неговото въображение. Тоест Пърси е в състояние прави каквото пожелае с нея.

И да, естествено – като син на Посейдон може да ходи по вода.