Вземи си. Отпуск. Сега.

Елза Тодорова

Даваш всичко от себе си, растеш в кариерата, постигаш успехи, но нямаш сили да им се зарадваш, нито време да обърнеш внимание на личния си живот? Стига!

Накъде си се разбързал? Сега може и да се усещаш като машина, но темпото скоро няма да е същото. И не, не визираме прословутото “прегаряне”. Много преди него имаш сто други причини да последваш мантрата “по-полека, забави, забави”, че дори направо да дръпнеш “ръчната” на живота и да отдъхнеш малко.

Как? Вземи си отпуск.

Нали знаеш, че не си правиш услуга със стоенето по цял ден в офиса седмица след седмица, месец след месец, без да виждаш дори малко слънце? Бледият тен на лицето или липсата на витамин D са най-малките ти проблеми – за едното има и солариуми, другото може да се приема и на капки. 

Лицето ти първо ще издаде нуждата от спешна разходка на чист въздух, от здравословна доза слънчеви лъчи и най-вече от сън. То е платното, върху което физическата умора рисува своите картини на изтощението. И е възможно всички да го видят преди теб.

Както виждат и че тялото ти перманентно е останало в прегърбената форма, която неудобната работна поза носи. 

Добави всички часове пред компютър – в работно или свободно време – и десетките минути, в които стоиш с наведена към дисплея на смартфона глава. И ти сам/а го усещаш, друг въпрос е дали си признаваш… Изправи се! Раздвижи се! Но най-добре си вземи отпуск, за да имаш достатъчно време (и спокойствие) да изпънеш този гръбначен стълб.

Дългото седене на стол пък води до още по-големи неприятности – забавя и метаболизма, поради което ще загубиш не само приятелите, за които не намираш време от работа, но кантарът и огледалото също ще станат твои врагове.

Тялото има своите собствени начини да те подсети за всичко онова, което неглижираш. „Алармата“ ще дойде в болезнени форми – като болки в кръста, гърба или врата. Всичко това можеш да пренебрегваш само до един момент, но вече ще е невъзможно, когато след всеки работен ден започнеш се стоварваш със стонове върху леглото.

Как да го избегнеш? На първо време, вземи си отпуск.

А ако още не носиш очила, честито! Но не се чуди откъде е главоболието. При тичането след кариерни цели основната тежест пада не върху краката, а върху очите, а те също се нуждаят от почивка. 

Очите са основен ресурс за всеки успял или успяващ съвременен човек. Повече от логично е да се грижиш за този свой ресурс и да правиш всичко възможно, за да го съхраниш. 

Така ще си спестиш и споменатото вече главоболие, което – откъдето и да го погледнеш – в една или друга степен спъва всяко начинание. Рано или късно ще “удари” и върху творческия ти подем. Не искаш това, нали?

Да не забравяме, че всяко работно усилие има не само физически отражения върху теб. Горенето на все повече и повече енергия води до момента, в който просто ще изчерпаш запасите си. Психическото претоварване пречи на намеренията за фитнес и джогинг, пречи и на секса (повтаряме: пречи и на секса), а мускулите лека-полека атрофират. Това не е безвъзвратно, но не можеш да поправиш щетите, докато не си отдъхнеш качествено.

Нещата са свързани – ако караш мозъка да работи без да му даваш никаква награда, като ендорфин например, той започва да блокира. Хормонът на щастието се набавя със спорт, любов, смях, медитация, пак любов. Шоколадът е само краткосрочно решение. 

По-доброто? Най-доброто? Отпуск. Така ще намериш време за всичко изброено.

Ефективната почивка не само ще помогне на тялото ти да се възстанови – тя отключва много възможности, включително и творчески, които сам/а пропускаш заради преработване.

Още повече, ако се скъсваш от работа, а не се чувстваш оценен, две седмици липса от работното място ще помогне на колегите и шефовете ти да осъзнаят каква нужда и полза имат от теб и склонността ти да се раздаваш. А ако това не се случи, след завръщането ти ще осъзнаеш, че може би мястото ти е другаде.

И не си навивай, че всичко ще пропадне без теб. Остави хората да помислят малко и сами, вместо да чакат готови решения. Това е услуга и за теб, и за тях. Да, ценен си, но трябва да цениш и нуждите си.

Ако си се пренавил твърде много, започваш да дотягаш на всички на работното си място. Мислиш си, че държиш всичко под контрол, но околните усещат само една ужасна енергия. Спести им я. Разкарай се за малко. Наспи се. 

И за да си улеснен максимално, ТУК ще откриеш един готов шаблон на молба за отпуск – просто дописваш, принтираш, подписваш.

Вземи си отпуск. Сега. 

Заслужаваш го.