Ето така се влиза в историята. Водата като вдъхновение за рекорди

Снежана Мечева

Водата е неизменна част от живота. Дори още преди да се родим, тя е естествената среда на съществуването ни. И ако плуването не е за всеки, то ежедневният досег с водата – редовната хидратация, е неизбежно и задължително условие за живот.

Има обаче хора, които приемат водата по различен начин и успяват да разчупят взаимоотношенията си с нея. Така от ежедневна нужда, тя се превръща във вдъхновение и в начин да предизвикаш себе си.

В книгата с рекордите на Гинес откриваме стотици резултати, свързани с водата. Някои са свързани с природни феномени, но повечето са постижения на хора, които ще те накарат да се чудиш как не си се сетил за това по-рано.

И докато едни рекорди изискват сериозна и продължителна подготовка, други пък са родени на шега. В последствие обаче всички стават причина нечие име да се запише в историята. Ето и най-интересните рекорди, в които са замесени и хора, и вода.

Най-бърза скорост, развита по вода

Световният рекорд в тази категория принадлежи на Кен Уорби, който на 8 октомври 1978 г. достига скорост от 511.12 км/ч.

Лодката, която Кен прави сам в задния двор на дома си в Нов Южен Уелс, Австралия, е с реактивен двигател и носи името Spirit of Australia. С нея той чупи предишния си рекорд от предходната година – 467 км/ч. И до ден-днешен няма кой да го надмине.

Най-голямата пирамида от хора на водни ски

Това не е спорт за всеки, а подобни рекорди ни карат да гледаме и да не вярваме на очите си. На 18 август 2018 г. в Уисконсин, САЩ, отборът The Mercury Marine Pyramid за пореден път показва, че няма невъзможни неща – цели 80 души правят пирамида във водата, докато са на водни ски.

Най-бързо преплуване на 100 км в открити води

Подобно разстояние ни се струва дълго за преминаваме дори и с кола, какво остава – с плуване. Но има ентусиасти и за това. Като испанеца Пабло Алварес, който през юли 2019 г. преплува 100 км край бреговете на Флорида за 12 часа 21 минути и 14 секунди.

Най-висока вълна, покорена със сърф от куче

Тук рекордьорът не е човек, нищо че все някой е научил четириногото как да управлява дъската, при това така добре.

През 2011 г. кучето Abbie Girl, чийто собственик също е фен на водните спортове, се оказва на гребена на вълна с височина цели 107.2 метра. Действието се разиграва край бреговете на Калифорния, а кучето сърфист може да запали и нас да се научим как да вземем най-доброто от вълните.

Най-много вода, пренесена в шепи за 30 секунди

Ето тук и ти, вдъхновен от рекорда на пакистанеца Юсман Аюб, можеш да се пробваш с приятели кой е по, по най. Специално той успява да пренесе цели 2600 милилитра само с двете си ръце през 2019 г.

Най-продължително пръскане на вода от устата

Това е от рекордите, за които се чудим на кому са нужни. Но пък и идеята да се пробваме и ние колко ще издържим не ни дава мир. Върховото постижение е на Кирубел Юлма, който през 2016 г. успявада пръска водата, която е събрал в бузите си, в продължение на 56.36 секунди.

Най-бързо изпиване на 500 мл вода

Знаеш колко е важно да пиеш достатъчно вода всеки ден. Знаеш, че това е и повтарящо се действие, а не просто надигане на шишето, докато не му видиш дъното.

Е, в Книгата на рекордите на Гинес правилата са малко по-различни. Затова и британецът Тим Кокър изпива 500 мл вода едва за 1.75 секунди. Постижението е от декември 2014 г. и досега никой не се е хидратирал по-бързо от него. Разбира се, то върви и с предупреждението да не правим това у дома.

Само за протокола отбелязваме, че през 2019 г. германецът Андре Ортолф изпива половин литър вода със сламка за 7.30 секунди.

Най-дългото разстояние, изминато на велоергометър под вода

Още докато си задаваш въпроса на кого му хрумват подобни идеи, ние вече имаме отговора – на италианеца  Хомар Лучи, който живее, за да бъде във водата и да предизвиква себе си. 

През 2014 г в предаването Lo Show dei Record той навърта 885 метра под вода, без оборудване и без да си поема въздух над повърхността.

Най-дългата подводна целувка

Хайде, знаем, че си романтик. Не се изчервявай… А и любовта иска зрелища… и малко кислород от време на време. Така за романтиката и за рекорда през 2010 г. по време на телевизионно шоу италианците Микеле Фукарино и Елиза Лазарини успяват да останат със залепени устни в продължение на цели 3 минути и 24 секунди.

Най-многобройна сватба под водата

И докато сме те качили на романтичната вълна, ето още един любовен рекорд под вода. През август 2011 г. полското водолазно сдружение Orca Group успява да организира сватбено тържество за младоженците Ева Старонска и Павел Бурковски, на което присъстват цели 303 души.

Церемонията се провежда в база за гмуркане в Пошла, продължава 18 минути и не минава и без местен свещеник, който също е лицензиран гмуркач. Младоженците си разменят обети чрез водоустойчиви табели, както и чрез знаци. Но както обикновено, истинският купон започва след свалянето на водолазните костюми и кислородните бутилки.

Най-дългата плаваща пешеходна платформа

Да ходиш по вода отдавна не е само божа работа. Със съоръжения като това по-долу, всеки може да почувства какво е да си в центъра на голям воден басейн, който да преминеш не с плуване, а с ходене.

Въпросната пешеходна платформа се намира край китайския град Луодиан, в близост до Шанхай. Дълга е 5.13 км и е изградена изцяло от пластмасови блокчета, закрепени едно към друго, за да не потъват.