Фиеста в задния двор

Инес Стоилова

Топлото време най-после дойде, а ти се размечта за морета, купони, пътешествия, иху-аху с приятели… Но забрави, че това лято ще е много по-различно от предното – тоест пандемично. Е, нищо не пречи да сложиш началото на лятното парти с едно барбекю на двора или балкона в тесен кръг.

Колкото и забавно да звучи, ритуалът „бира-скара“ си има нужда от поне няколко дни подготовка. Съветваме те да започнеш с гостите – ограничи броя им до шест-седем и проучи кой какво не консумира. В днешни времена едни са вегани, други са на кето диета, а трети спазват житен режим.

Следва списъкът с покупките. Основното правило за барбекю парти е да имаш няколко вида меса – стекове, бургери, наденички, и няколко вида салати и „добавки“ – гъби, царевица, картофи, тиквички на грил. Не забравяй и хлебчетата за бургери или хотдог – в никакъв случай не ги заменяй с багета или филии хляб.

Снимка: Pixabay / Oliver Sjöström

Питиетата минават за по-лесната част от приготовленията, но не са. Първо – трябва да им осигуриш място за съхранение, ако партито е на двора. Значи ти е необходим мини хладилник или поне хладилна чанта, които да са пълни с достатъчно бира, вино и минерална вода.

Скоба: според правилата за безопасност на храните суровото месо за барбекюто не се съхранява в същия хладилник с напитки или храни, които няма да минат термична обработка. Затваряме скобата.

Второ – нека алкохолните и безалкохолните напитки да са в съотношение 50:50. Ясно е, че партито на двора е време за разпускане, но по-добре да си добре хидратиран с вода вместо да съжаляваш за единадесетата си бира утре.

Нехранителната част от партито на двора включва две задачи: да осигуриш музика и кошове за боклук. За първото ще ти свършат работа портативни Bluetooth колони и приятел, който дава мило и драго да си играе на диджей.

Второто е за твое спокойствие – едва ли искаш гостите да влизат през половин час в кухнята, за да изхвърлят празна бутилка минерална вода или пък да зарежат мръсните салфетки из двора.

А сега по същество – приготвянето на храната. Месото е звездата на деня и трябва да получи подобаващо отношение. Стековете – мариновани, бургерите – добре оформени, хлебчетата – нарязани на половинки и прибрани в плик.

Всеки обръгнал в партитата с храна знае, че тайната на успеха се крие в заготовките. Затова и салатите чакат нарязани само да бъдат подправени, зеленчуците за скара са на рингове и прибрани в съответната кутия, а сосовете са забъркани ден по-рано.

Една от тайните на успешната „бира-скара“ е да не приготвяш всичката храна наведнъж. Така избягваш две неприятни изживявания: застояла, покрита с втвърдена мазнина скара, която никой не иска да погледне – първо. И второ – опасността от развитие на бактерии в храната или рояк досадни оси и мушички, които искат да кацнат отгоре й.

Като споменахме насекомите, добре е да помислиш и за тях и по-точно – за тяхната липса на барбекю партито. Това може да стане с ароматните лампи или факли-репеленти за двор, или с добре познатите, но работещи пръчици и спирали срещу насекоми. Остава да ти кажем „наздраве“!

Снимки: Unsplash