На 54 като на 34

Георги Борисов

Сигурни сме, че и ти ги знаеш – онези жени, след които всеки се обръща. И не само защото са красиви, а и защото всички винаги се питат: „На колко ли е години тя и как успява да изглежда така?“

И въобще, как има жени (а и мъже), на които времето не им се отразява въобще… Е, поне не и толкова видимо.

Тук веднага изниква и клишето, че „възрастта е просто число“. Да, число е – особено когато погледнем Хали Бери.

Момичето на Бонд сякаш е неподвластна на времето, защото на 54 изглежда все толкова добре, колкото и на 34 години. А има и две деца. Но ако някой си мисли, че актрисата е близка с Господ и затова годините не ѝ личат, се е объркал.

Да, природата се е раздала при нея, но Хали Бери не разчита само на даденото й отгоре, за да изглежда все така секси. Не, тя залага на здрави тренировки, внимава какво хапва и, разбира се, пие много вода.За формата ѝ се грижи Питър Лий Томас, който помага и на още доста известни личности да се чувстват по-добре в телата си.

Пред Women’s Health Хали Бери казва, че дължи добрите резултати на един определен подход – да изненадва тялото си. А за да постигне стегнат корем, не разчита само и единствено на коремните преси и стандартните за тази част упражнения.

Малката й тайна обаче остава ежеседмично практикуване на смесени бойни изкуства. В тях участва активно цялото тяло. Почти нищо не може да бъде направено и без областта на корема да вземе участие.

Тренировките по джу джицу, муай тай и капоейра помагат на Хали Бери не само да поддържа плоския си корем, но и за да влезе във форма за филма Bruised, с който по-късно тази година ще направи и режисьорския си дебют. В него момичето на Бонд става ММА боец.

Всеки ден Хали Бери отделя по поне 15 минути от тренировките си, за да се фокусира върху корема. А към упражненията добавя и тежести.

За филма Bruised 54-годишната актриса тренира четири пъти седмично по един час. Но това не означава, че се претоварва, защото вече е допускала тази грешка – преди години е тренирала мускулните групи поотделно, като се е опитвала да увеличава и тежестите.

Когато е на 22, Хали Бери разбира, че страда от диабет. Заболяването я кара да промени начина си на мислене и да се стреми повече да се чувства добре, отколкото да изглежда във форма на всяка цена.

Затова не подценява и времето, в което тялото ѝ трябва да се възстанови, залагайки на упражнения за разтягане и масажи. Фактът, че се придържа към кето диета, й помага да намали шанса от нежелани мускулни травми и възпаления.

Формата на Бери е толкова забележителна, че още преди няколко години пред списание People Питър Лий Томас казва, че атлетизмът и дисциплината й са като на 25-годишна.

А хубавото е, че двамата не задържат познанията за перфектната форма само за себе си. Хали Бери често споделя тренировки и съвети в профилите си в социалните мрежи, като събира всичко това плюс доза мотивация в хаштаг – #FitnessFriday.

Именно така Хали Бери напомня на последователите си, че хидратацията е изключително важна, защото водата е от огромно значение за тялото. Но това вече го знаеш, нали?

Бери обаче обича да напомня, че не бива да чакаме да ожаднеем, защото това означава, че вече сме дехидратирани. А водата помага за загубата на тегло, повишава нивата на енергия и даже като бонус се отразява добре на кожата.

Снимка: Unsplash / Marcos Paulo Prado