Тайните на планината: Къде да отидеш, какво да вземеш, за какво да внимаваш

MyBody.Bg

Чист въздух, кристална прохлада и пухкав сняг… Познато ли ти е това усещане, когато вдишваш дълбоко и дробовете ти се изпълнят със свежест? Но за да го изпиташ, трябва да избягаш далече от големия град, да се качиш високо в планината и да забравиш поне за миг ежедневната действиетелност.

За разходка сред природата не е нужно да чакаш пролетта. Чудесни преходи могат да се направят дори в по-студени дни, стига да знаеш къде и как да се подготвиш за тях.

Как да стане това ли? Със съветите на планинаря, пътешественик и фотограф Иван Панкев, който ще ти помогне да не тъпчеш раницата излишно, но и да знаеш за какво трябва да си нащрек в планината.

Не се притеснявай да му се довериш, защото той е обиколил всички български планини (ама наистина всички), заснел ги е и след това ги е събрал в книгата, носеща името „Планините на България”. В нея Панкев помества и 54 от своите пътеписи, включващи забавни случки и преживелици, дори по време на изкачването на някои от най-високите върхове у нас.

Къде да отидеш?

Всички планини са подходящи за зимни преходи, но тази, с която трябва да внимаваш най-много, е Пирин, тъй като е силно лавиноопасна. Затова Рила и Стара планина са едни от любимите на Иван за разходка в по-студените месеци. Според него един от най-безопасните маршрути в Рила е Паничище-връх Кабул-хижа „Иван Вазов”, който препоръчва на всеки.

Ако обичаш усамотението и избягваш претъпканите туриситчески еко пътеки, тогава Средна гора ще ти пасне идеално. Там няма много изкачвания, а по пътя можеш да срещнеш единствено местни хора. Маршрутът, който Иван препоръчва тук е Копривщица-хижа „Средногорец”-връх Богдан.

В трънско пък има много приятни места, подходящи за еднодневни преходи. На страхотни панорамни гледки можеш да се насладиш от връх Любаш и връх Стража.

Какво да вземеш?

При судено време няма нищо по-важно от това да си облечен добре и „на слоеве”, както Панкев го нарича. Това е важно, тъй като изпотяването много бързо сваля телесната температура, а никой не цели това при ниски температури в планината, нали?

За да се чувстваш комфортно при тези условия, Иван препоръчва да се облечеш по следния начин – термо блуза, полар, пухенка и мембрана. Ако се очертава голям студ и спане на палатка, пухенката може да се замени с яке.

„Както казват специалистите: Изпотиш ли се – умираш”, предупреждава с усмивка Иван.

Не се чуди, а задължително сложи в раницата си външна батерия, дори телефонът ти да е издръжлив. При ниски температури зарадът му може да падне бързо, а никога не знаеш кога ще ти потрябва.

Високо въглехидратните храни също са важни при преходи в по-студено време. Тогава тялото изразходва голямо количество калории, които лесно могат да се добавят с шоколад например. Освен това те ще помогнат, ако нивата на кръвната ти захар спаднат, заради което е възможно да ти прималее.

При зимен преход Иван винаги носи термос с чай. Няма по-бързо средство за затопляне на тялото от него, но не го пий бързо, за да ти помогне, когато наистина се намръзнеш.

И не забравяй ръкавиците – няма да ти натежат, ако вземеш два чифта за всеки случай. По лошо е да ги носиш мокри, отколкото да си без тях.

За какво да внимаваш?

Зимата лавините са най-опасни, казва Иван, защото под тях в България загиват много хора и за съжаление това често са опитни планинари. Затова е добре да избяхваш лавиноопасни зони и ако не си сигурен дали мястото на което отиваш е такова, по-добре не рискувай.

Късият ден също не е за подценяване. Той обикновено е предпоставка за инциденти, тъй като може да не прецениш правилно времето и да замръкнеш на места, където не би искал това да се случи.

Обичаш ли Стара планина, по-добре внимавай с нея в зимния сезон. Атмосферните условия там се сменят скоростно, могат да ескалират към много лошо и да те сварят неподготвен.

„Случвало ми се е на преход до връх Ботев – хвана ни една много силна снежна буря и се наложи да слизаме извънредно без пътека и накъдето ни видят очите”, разказва Панкев.

Мъглата е коварна в градски условия, пък какво остава в планината. При изключително влошена видимост можеш да разчиташ на GPS-а на телефона си, затова е и толкова важно да го държиш винаги добре зареден.

При по-тежки ситуации, застрашаващи живота ти, не се колебай да се обадиш на Планинската спасителна служба. Но ако искаш да го избегнеш, бъди внимателен и следвай тези няколко съвета.