Адреналинът идва с водата

Снежана Мечева

Да, знаем с какво огромно нетърпение дочака пролетта. Знаем и че сега, след няколко студени месеца в летаргия, със сигурност не те свърта вкъщи. Подозираме колко голямо е и желанието да се гмурнеш в нови приключения, защото точно както 2+2=4, така и топлото време върви с водни забавления.

Но водата не носи само прохлада, не утолява единствено жажда. Водата може да е и огромна доза адреналин. Не вярваш? Питай всички, които вече са усетили тръпката от рафтинга.

И ако досега само си слушал разкази от приятели, значи тази година ти е крайно време от слушател да станеш разказвач, тоест главно действащо лице в това лудо приключение.

Обяснен по най-семплия начин, рафтингът е спускане с лодка по буйни реки. Ако в миналото това е било част от ежедневието на хора, живеещи покрай водоемите, а лодките са били дървени, то преди петдесетина години рафтингът започва да добива популярност като комерсиален екстремен спорт. След това се превръща и в спорт. А откакто през 1972 г. е обявен за олимпийска дисциплина, интересът към него се покачва значително.

Един за всички, всички във водата

Най-важното при рафтинга е отборната игра. Уж и сам войнът е войн, но не и в надуваемата лодка, с която лесно можеш да се преобърнеш. Но ако ти и съотборниците ти се постараете достатъчно, ще излезете победители в неравната битка с водата. Но сухи със сигурност няма как да останете.

Спускането по буйните реки е страхотен начин да създадеш нови спомени със стари приятели или да опознаеш добре нови колеги. Със сигурност след това дълго ще има за какво да си говорите, а и вече ще сте един екип. И не забравяйте снимките, за да може после да си се посмеете на уплашените изражения.

Въобще не е необходимо да имаш опит в гребането, за да се престрашиш да се качиш на лодката. Нужно е само малко предварително проучване, запазване на ден и час и да заключиш страха вкъщи. Хвърляш в сака удобни дрехи и обувки, които не се притесняваш да понамокриш, а на място ще се сдобиеш и с необходимата екипировка.

Рафтинг тук, рафтинг там

Най-хубавото е, че не се налага да прекосяваш граници и да изминаваш хиляди километри, за да разбереш що е то рафтинг. Българската природа ни дава и това, освен всичко останало – прекрасни места за практикуване на водния спорт.

Най-добрите условия както у нас, така и на целия Балкански полуостров, предлага река Струма в района на Кресненското дефиле. Затова именно натам трябва да тръгнеш, ако искаш директно да скочиш в дълбокото и да бъде наистина запомнящо се.

Именно по поречието на Струма е най-дългото трасе у нас, което е цели 12 километра през пролетта, когато от топенето на снеговете и ледовете реката е по-пълноводна от всякога. През лятото километрите намаляват до осем, но я стига – това са си 8 км адреналин! Измерено във време, приключението е около час и половина-два.

Сезонът започва през март и продължава до ноември, а най-подходящото време, от което да се възползваш, е от края на април до юни.

Огледай се добре, преди да се качиш на лодката, защото гледката наоколо със сигурност ще си заслужава. Пейзажите в Кресненското дефиле са повече от живописни, но докато се бориш с течението на Струма, нямаш много време да гледаш наляво-надясно. Но пък след като стигнеш до крайната точка, може да завършиш деня и с кратка разходка наоколо – когато спрат да ти треперят краката, разбира се.

Река Струма е най-популярното, но далеч не е единственото място, на което се практикува рафтинг у нас. Река Искър също има трасе от 10 километра, което обаче е достатъчно пълноводно само от края на април до юни. Спусканията по река Арда и техният маршрут пък зависят от пълноводието ѝ, с което си гарантираш преживяване, което със сигурност ще бъде един път.

А ако ти се пътува извън страната, наоколо също има доста подходящи местенца за рафтинг – в Гърция, Турция, Албания, Словения, Черна гора. Ако пък мислиш още по-мащабно, няма лошо да си помечтаеш (или пък направо да планираш) за спускане по реките Колорадо, Замбези, Отава или свещената Ганг.

Снимка: Unsplash