Дивото зове. Умът ти вие. Тялото ти го иска

Инес Стоилова

След пролет, която прекара принудително между стените на дома, макар и работейки, няма как да не мечтаеш поне част от лятото да изкараш навън. По възможност на някое относително диво място, където да презаредиш изцедените от бетонната джунгла на града батерии. Не искаме да сме досадни, но най-важното условие да си спестиш главоболия по време на ваканцията е доброто планиране.

Първо трябва да избереш дестинация (ние сме се спрели на гора, река, море или планина), а след това да вземеш необходимото. Освен репелент против комари, слънцезащитен крем, слънчеви очила и достатъчно вода – защото тялото ти ги иска, ето и някои не толкова първосигнални, но полезни джаджи.

ГОРА

Новаторска палатка

Щом си тръгнал вдън горите, трябва да си наясно, че най-важното нещо там е подслонът. Съществуват най-разнообразни видове палатки – трисезонни, бързо разпъващи се, луксозни, висящи между дърветата, такива, напомнящи повече на чадър за слънце, палатки за девет човека или само за един.

Важно е да предвидиш условията, в които отиваш, както и да провериш прогнозата за времето. Ние бихме обърнали особено внимание на материята и цифрата за воден стълб, колко голямо е отделението за багаж и има ли мрежа против комари.

Преносима кафе машина

А какво по-хубаво от чаша ароматно кафе, когато се събудиш сред дърветата? Не е нужно да се лишаваш от този градски лукс или да го превръщаш в ретро ритуал с алуминиеви канчета и огньове, освен ако последното не те влече, разбира се. Има достатъчно компактни преносими кафеварки – за еспресо, за филтърно, за разтворимо кафе, които ще подсигурят необходимата доза кофеин за енергичен ден в гората.

РЕКА

Шапка-идиотка

Новото е добре забравено старо. А в случая дори не си успял да забравиш съвсем този модел, ако поне част от съзнателните ти години са минали през 90-те. Колкото и грозновата да е (няма как да не го признаем!), шапката-идиотка притежава непретенциозен чар, който е трудно да подминем. Най-добре я избери в естествена дишаща материя и цвят, на който трудно биха се забелязали зацапвания.

Надуваема рибарска лодка

За какво ще си на река, ако не си рибар? Честно казано, дори да не сме, бихме се позабавлявали с някои от разнообразните надуваеми лодки, предназначени специално за рибари. Вадиш ги от багажника, надуваш за минути и вече си далеч във водата в очакване плувката на въдицата да помръдне. Повечето са подходящи за труднодостъпни, както и плитки води.

МОРЕ

Самозареждаща се лампа

Разбрахме се, че говорим за места за почивка без особени удобства, където да се откъснем за малко от цивилизацията. Защо обаче да не се възползваме от това, което ни дава природата? Особено когато е под формата на безплатна енергия. За къмпинг край морето препоръчваме никога да не забравяш LED лампа със соларни панели. Може да е незабележима през деня, но вечерта ще ти осигури екологичен лукс, за който може да благодариш на нас.

Парфюм

Лукс? Съвсем не – изпитваме естествена необходимост да допълним морската си ваканция с подходящ аромат. Той, разбира се, е далеч от претенциите на града или пък категоричните ухания за зимата. Отчасти цитрусов, отчасти дървесен и само с лек намек на амбра, морският мъжки аромат не означава лигавщина, а бохемска необходимост.

ПЛАНИНА

Мултифункционален часовник

Ясно е, че можем да ползваме мобилния си телефон за навигация, компас и лична синоптичка. Но колко по-яко ще е да забравим за него и вместо това да разчитаме на машина, която няма опасност да остане без батерия в рамките на 24 часа? Много от съвременните модели спортни часовници разполагат с компас, сензор за надморската височина, налягането и температурата. При повече късмет (и в зависимост от кредтината карта) може да го ползваш и вместо GPS.

Нож за гъби

След като си се подсигурил да не се изгубиш, най-логичното е да тръгнеш да намериш храна. Никой не очаква да отстреляш лопатар – брането на гъби е по-лесна, макар и доста отговорна задача. На твое място бихме се сдобили с нож за гъби от стомана, като обърнем особено внимание на ергономичната дръжка. Най-добрите модели разполагат и с четка от естествен косъм, който ще скъси времето за приготвяне на вечерята.