Изяж ме, изпий ме

Инес Стоилова

Няма начин след дългото заседяваме у дома (и в собствената ти държава) в последната година да не си мечтаеш за пътешествия. Някъде наблизо с кола, или пък по-далеч и на по-екзотично място. А защо не някъде, където да си хапнеш вкусно?

Точно така – най-добрият начин да опознаеш непозната дестинация е чрез храната ѝ. Затова събираме накуп едни от най-добрите (и достъпни) места с прекрасна улична храна и те оставяме да планираш скорошното си пътуване… Докато слюноотделяш и се хидратираш подобаващо.

Истанбул

Започваме с нещо почти под носа ти. Кръстопът между два континента, между няколко империи, десетки култури, различни народности и пребогата история. Няма как на такова място да няма от пиле мляко – от чудесата на Османската кухня, на която са отредени специални ресторанти, до добре познатите ни специалитети като кокореч например.

Тук си за уличната храна, така че се оглеждай за фурните, които предлагат лахмаджун, топъл хляб с каймак и мед, кюнефе. Ние бихме наблегнали на месните специалитети като ичли кюфте. Ако рибата е твоето слабо място, тогава ти трябва мостът Галата, под който се продават сандвичи с риба директно от лодките, които са ги уловили.

Болоня

От кое да започнеш – дали от родената тук паста „Болонезе“, която може да опиташ в най-автентичния ѝ вид? Или от прочутото джелато, без което все едно не си бил в Италия? Разковничето пак може да се крие на пазара, а в Болоня той се нарича Mercato di Mezzo.

Оглеждай се и докато се разхождаш по павираните улички на Quadrilatero – изобилства от семейни ресторантчета, пекарни, джелатерии и каквото ти стомах иска. Или се отправи към студентското градче, където всяка храна е улична храна.

Тук е моментът да ти напомним, че независимо какво и къде хапваш, е хубаво да пиеш ниско минерализирана вода с високо алкално pH – така избягваш киселините след преяждане (което, да си признаем, е целта на кулинарното ти пътешествие) и помагаш на добрия холестерол.

Барселона

Няма нищо по-лесно от това да ядеш по улиците на Барселона. Каталунската столица предлага различни местни специалитети, а най-якото място да ги опиташ е на щандовете на големия пазар Boqueria – от всякакви морски деликатеси през местната шунка до обилните кошници с нарязани и готови за хапване плодове и зеленчуци. Тапасите също са на ръка разстояние в Готическия квартал.

Брюж

Белгия може да не е от най-евтините дестинации, но пък в Брюж може да съчетаеш насладата от първокласен белгийски шоколад с морска храна. Градът, увековечен от чудесния „В Брюж“ на Мартин Макдона, предлага традиционните местни вафли, всякакви разновидности на пържени картофи, както и едни от най-вкусните миди в Европа. Белгийската бира няма да я споменаваме – тя се подразбира.

Тел Авив

Мечтаем си за Тел Авив и богатата му морска храна отдавна. Ако имаш късмета да го посетиш, няма място за чудене – голяма част от ресторантите и местата за хапване предлагат farm to table продукция, което за малка държава с не толкова благоприятен климат е повече от похвално.

Най-интересното в Тел Авив обаче е районът около пристанището с безкрайните си възможности за прясна риба и морски деликатеси.

Маракеш

Цвят, мирис и шум, но много специфични само за тук. Нищо в този пъстър марокански мегаполис не е скучно. Храната е евтина и вкусна, а сред задължителните спирки са пазарът Джама Ел Фна, където от павилионите може да пробваш всичко – от разнообразни видове тажин до пресни охлюви и сок от току-що набрани и изстискани портокали.

За по-изтънчена храна са ресторантите в традиционните риади, но ти си тук за уличната храна, така че се мотай около медината, както тук наричат Стария град, или се отправи към полите на Атласките планини – в селцата там храната е апетитна, автентична, буквално за стотинки и далеч от претенциите на града.

Джорджтаун

Пенанг и Малайзия трябва да са в списъка ти със задължителни кулинарни дестинации, ако един от гурутата ти в тази област е Антъни Бурдейн.

Покойният шеф-готвач, писател и водещ никога не е пестил хвалебствията си за местната храна и няма как да не му вярваме – местната кухня съчетава малайски, китайски, индийски, тайландски и европейски влияния. А от богатата смесица на култури никога не се е раждало нещо лошо.

Сред задължителните за опитване са пикантната супа лакса, омлетът със скариди о чиен, леденият оризов десерт чендол. Почти всичко е люто, така че да пиеш обилно количество вода е повече от задължително.

Снимка: Unsplash