Как боклукът заживява нов живот

Снежана Мечева

Разделното събиране на отпадъци е един от най-ефективните и приложими начини да дадеш своя принос към опазването на околната среда. Не, никой не ти казва, че е лесен, защото изисква време и отдаденост, а трябва да си наясно и как точно да го правиш. Но пък сме категорични, че си заслужава – за доброто на всички.

Със сигурност често виждаш такива снимки из мрежата и в новините – огромни сметища сред природата, морета, пълни с платмасови отпадъци. Вероятно и на улицата си забелязал как повечето минувачи не си правят труда да хвърля боклука си в кошчето. Какво остава да го събират разделно…

Но ние няма да влизаме в ролята на съдници, защото ти отдавна знаеш, че промяната зависи от всеки от нас. И започва с малки стъпки, които водят до голям ефект.

Какво е разделно събиране

Разделното събиране е сортиране на битовия отпадък на няколко категории – стъкло, хартия и картон, пластмаса и метал. Това са все материали, които подлежат на рециклиране и повторна употреба след съответната обработка. Отделно от тях можеш да събираш и хранителния отпадък и да го компостираш, защото когато гние по сметищата, се отделя вредният газ метан.

За да бъде ефективно разделното събиране, трябва да имаш обособени отделни кошове у дома, в които да изхвърляш всеки отпадък според категорията, към която принадлежи, като преди това си го почистил добре. Ако се колебаеш дали някоя опаковка може да бъде рециклирана, просто търсиш дали е обозначена с необходимия символ.

Може всичко това да ти звучи трудоемко, но да не забравяме, че е най-вече въпрос на навик. А идеята, че допринасяш за една по-чиста околна среда със сигурност е достатъчна мотивация.

Защо е важно

Разделното събиране е първата и най-важна стъпка към рециклирането на отпадъците. Ако ти не я направиш, няма как и процесът по вдъхване на нов живот на материалите да се осъществи. Затова е и толкова важно да свикнеш да отделяш пластмасата, хартията, стъклото и метала.

Решението не е да се отказваш от любимите си продукти, само защото са в пластмасови опаковки –водата, храната или шампоана. Просто след употреба измиваш добре и поставяш в съответното кошче. А това действие помага не само на съвестта ти, но и на околната среда.

В нашето консуматорско общество е от съществено значение и всичко, което е възможно, да се използва втори път. И тук не говорим само за дрехи, които можеш да подариш или препродадеш.

Стъклените шишета от напитки, които не се връщат в магазините, са най-очевидният пример в какво разхищение се забъркваш, ако не ги събираш разделно, за да могат да се рециклират и използват отново. А това може да се случва цели 2000 пъти.

Пластмасовите опаковки пък се разграждат най-бавно и са най-големият замърсител на природата. Попаднали в правилния контейнер обаче, те вече не са проблем, а решение –  стават суровина за нови шишета, кутии и т.н.

Всеки тон рециклирана хартия пък спасява 13 дървета, което е от съществено значение във време, в което обезлесяването е на лице в много части от света.

Процесите по рециклиране на различни материали, вместо производството на нови, спестяват електроенергия, вредни газове, питейна вода и, разбира се – огромно количество боклуци, които иначе гният непотребни на сметищата, замърсявайки допълнително атмосферата.

Ето и как да започнеш

В някои страни разделното събиране на отпадъците е най-нормалното нещо, а всяко своеволие се наказва солено. В някои японски градове пък жителите трябва да сортират боклуците в цели 34 категории. Все повече са и местата по света, където рециклирането се поощрява – например получаваш безплатен достъп до метрото срещу празни пластмасови бутилки.

Е, у нас голямата революция тепърва предстои – и в мисленето, и в действията. Но темата е все по-актуална и ентусиастите са все повече и повече.

Ако искаш да даваш своя принос към рециклирането, но не знаеш как да събираш разделно, можеш да започнеш с някои малки стъпки – като изхвърлянето на всички хартиени и картонени опаковки в синия контейнер, пластмасовите шишета от вода и напитки – в жълтия, а стъклените буркани и шишета – в зеления.

Важно е да не смесваш видовете отпадъци – например да махаш капачките на бурканите, защото това затруднява процеса на рециклирането им, както и винаги всичко да е добре почистено и сухо.

След внимателно преглеждане и сортиране, отпадъците отиват към съответните заводи, в които се претопяват и заживяват своя нов живот – под различна форма и с различна употреба. И така ставаш част от един кръговрат, в центъра на който е природата, която със сигурност не искаме да оставим замърсена и разрушена за нашите деца.

Снимка: Unsplash