Созопол

Морски туризъм, исторически туризъм? Защо не и двете!

MyBody.Bg

Чакаш ли тези 10 дни лятна отпуска, които се чудиш с какво да запълниш най-напред?

Сякаш тялото ти крещи, че иска да лежи по цял ден на плажа с питие в ръка, но пък душата мечтае да се изпълниш с красиви гледки и любопитни истории.

Да, всяка година изпадаш в едно и също противоречие, от което те боли глава, затова решихме да те улесним – просто грабни джапанките и фотоапарата и съчетай всичко в едно. Българското Черноморие предлага невероятни местенца, на които се крият неподозирани исторически забележителности и места, където да изкараш почивката си по най-добрия начин.

А и да си признаем честно – морето не е само лежане на плажа и ядене на изкусителни рибни специалитети. Доброто разпускане от тежките ежедневни задачи е най-пълноценно, когато е разнообразно. Така хем ще научиш интересни факти от българската история, хем ще се насладиш на впечатляващи морски гледки, които не могат да се видят от шезлонга на плажа.

Ето и нашите няколко предложения за Черноморски туризъм, започващи от приказните скали на север и стигащи чак до горещите южни пясъци.

Нос Калиакра

В превод от гръцки Калиакра означава „красивият нос”, но когато го видиш на живо, може да ти се стори, че това е твърде слабо казано за величието на местността.

Намираща се само на около 70 км от морската ни столица – Варна, тя дава възможност да се пренесеш в миналото чрез множеството легенди, запечатани в скалистите ѝ брегове. Върху тях величествено се издигат останките на крепостта Калиакра, известна с това, че е една от последните български крепости, паднали под османско владичество.

През 1941 г. Калиакра е обявена за природен резерват – при това един от първите в България. Тук могат да се наблюдават делфини, а гледката от всички страни на носа е впечатляваща.

След като се насладиш на природата, се отправи към музея, който пази ценни археологически експонати. Ако пък обичаш да съчетаваш туризма с различни активности, може да си направиш вълнуващ тур с каяк около нос Калиакра. Така ще го опознаеш от съвсем различна гледна точка.

Камен Бряг

Всяка година селото събира множество желаещи да посрещнат първия изгрев на юли заради приказната панорама, която се разкрива от скалистия му морски бряг.

Разположен между Шабла и Каварна, Камен бряг впечатлява със своите уютни селски къщи. Тук човек може да се отдаде на риболов, алпинизъм, подводни спортове или просто да се наслади на археологическите открития.

Ако си любител на къмпингуването, възползвай се и разпъни палатка или спри кемпера или караваната си направо на скалите край високия бряг на селото.

Само на 2 км от Камен бряг се намира Националния археологически резерват Яйлата. Смята се, че местността се обитава от хората в продължение на седем хилядолетия. Тук са живели траки, римляни, гърци, славяни и прабългари, а древните светилища на територията му, свидетелстват за култ към различни езически божества. Една от легендите пък гласи, че по тези места наместникът на Александът Македонски, Лизимах, укрил голямо съкровище.

Балчик

Градът е идеално съчетание между пълноценна почивка и културен туризъм. Една от най-големите забележителности на Балчик е бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария Александрина Виктория де Единбург, останала от периода, когато Южна Добруджа е анексирана към Румъния през 1913 г., в края на Междусъюзническата война. В района на величествения дворец е разположена ботаническа градина, в която могат да се видят впечатляващи растителни видове.

В града има още Исторически музей, съхраняващ голяма част от археологическите разкрития в околията, Етнографски музей, където са изложени предмети от бита, накити и традиционно облекло на местното население и храмът на Кибела – открит през 2007 г.

Ако си любител на изкуството, не пропускай да посетиш Художествената галерия , където на площ от 800 кв. м. са изложени творби на множество български автори. Фондът на галерията е внушителен, тъй като тя разполага с над 1500 произведения както на наши, така и на чуждестранни творци.

Несебър

Старият град на Несебър впечатлява с богатата си история и множеството културни забележителности, които си заслужава да се видят поне веднъж в живота.

Един от най-древните градове в Европа е прочут със строените през Средновековието църкви, като на площ по-малка от 3 хил. кв. м. има седем храма, изградени в рамките на четири столетия. Два от тях – „Св. Спас” и „Св. Стефан”, са превърнати в музеи.

Един от символите на града е вятърната мелница, разположена на провлак, съединяващ старата и новата част на Несебър. Мястото все още си остава едно от най-предпочитаното за разходка от туристите.

Следите от минали исторически епохи са навсякъде, но до днес се е запазила единствено Западната крепостна стена с портата, пазила Несебър откъм сушата. Голяма част от къщите в Стария град са от периода на Възраждането (XVIII-XIX в.), а в една от тях, която носи името Москояни, може да се види експозицията на Етнографския музей.

Важно е да се отбележи, че полуостровът, на който е разположена старата част на Несебър, е защитена от ЮНЕСКО и попада в списъка на паметниците на Световното културно наследство.

Созопол

Трябва да си признаем, че в последните години Созопол се превърна в една от най-желаните летни туристически дестинации. И има защо. Градът предлага за всекиго по нещо – ресторанти, барове, лятно кино, няколко плажа и богата културна история.

Първите селища на това място възникват още в края на шестото хилядолетие преди новата ера, а след навлизането на християнството за първи път се появява името Созополис, което сте чували със сигурност.

Разхождайки се по паважните улички на Стария град, историята ще те поглъща буквално на всяка крачка. Живописните къщи от XVIII и XIX в. създават неописуема атмосфера, а в някои от тях дори можеш да отседнеш. Не пропускай да се отбиеш и в църквата „Св. Богородица”, построена през XV в. на мястото на по-стар християнски храм.

През септември градът се превръща и в истинско културно средище. Благодарение на фестивала „Аполония”, в рамките на една седмица посетителите могат да се насладят на богатата програма от музикални концерти, театрални представления, изложби, среща с известни писатели, кино, включващи най-различни срещи с изкуството.