Офис в гората, офис на плажа, офис на село

Инес Стоилова

Минава девет сутринта, ти още си по пижама в леглото, от кухнята се носи ароматът на мекичките на баба, а ти скролваш през работния мейл и планираш (без особено бързане) задачите си за деня. На работа си. От село и всъщност започва да ти харесва.

Не само заради мекичките, но и защото не губиш време в път до и от офиса, и защото си част от така актуалния световен тренд, който идва с „новото нормално“ – дистанционния офис. А той може да е не просто на село при баба, но и два месеца на морето, в планината или някъде в чужбина.

Ето какво трябва да имаш предвид, ако възнамеряваш да съчетаеш работа и почивка това лято, и да преместиш офиса на някое приятно място. И не забравяй да пиеш вода – тялото ти го иска! Особено през лятото.

Договорът и шефът

От самото начало трябва да ти е ясно, че някои професии са предразположени към отдалечен офис, а други – не съвсем. Ако си фрийленсър, разработчик в IT сферата, дизайнер, занимаваш с маркетинг, бюрото ти може да е буквално навсякъде.

Други индустрии обаче предполагат спазване на определени правила и конфиденциалност, които не позволяват изнасяне на работна информация извън офиса. Говорим за банките например.

Пречка може да е директният ти началник, който не смята, че няма как да свършиш нещо, докато си по пижама у дома или пък с компютър и коктейл на плажа. Нямаме полезен съвет за този случай, за съжаление.

Часовите зони и безопасността

Първа червена удивителна, за която трябва да помислиш, ако си решил да работиш от чужбина, са регулациите относно Covid-19. Ние бихме избягвали държави с висок процент заболеваемост и такива, които често променят мерките, които засягат излизането навън и пътуването. Където и да си избрал да отидеш, бихме те посъветвали да носиш предпазна маска навън независимо от регулациите и да имаш едно наум при голямо струпване на хора.

Решил си да работиш в екзотична обстановка (буенос диас, Коста Рика)? Това е чудесно, но остави тюркоазените морски води и белият пясък извън обсега на камерата по време на Zoom среща. А тя може да е само с клиенти от тази часова зона – едва ли ще ти е приятно да ставаш в 3 сутринта, защото не си се досетил, че дистанционният офис не се равнява на работа извън познатото ни време и пространство.

Намери си общност

„Дигитални номади“ – звучи фенси и наистина е. Още преди глобалната пандемия се появиха редица компании, които се грижат за удобствата на хората, които работят от разстояние, и им осигурят така необходимата среда, за да не се чувстват самотни.

Говорим за програми като Remote Year и WiFi Tribe, които имат работни „лагери“ на различни места по света. Те осигуряват на работещите там не само работно пространство, интернет и грижа за досадни подробности като застраховки, но и общност от други дистанционно работещи хора от цял свят.

Вила като офис, офис като вила

Коуъркинг културата постепенно стана популярна и в България, а това даде възможност на много хора да се убедят, че не е нужно да седиш в офиса, за да си вършиш работата. Предвид пандемията лесно можеш да превърнеш в коуъркинг всяка вила извън града, която разполага с основни комунални удобства и сносен интернет.

Представяме си как се организираме с няколко колеги или приятели, или дори ползваме социалните медии, за да съберем достатъчно хора, с които да наемем къща през airbnb и да я ползваме за офис през лятото.

Първо работата, после удоволствията

Един от капаните на дистанционния офис, особено ако е на традиционно ваканционно място като край морето или в китна планина, е да забравиш, че си на работа и да действаш като турист. На твое място бихме си разграфили някакъв работен график, който да спазваме, и бихме отделили специални часове за разходки и плаж.

Хапването в ново ресторантче всяка вечер също не е част от работната ти програма. Защото рискуваш месечният ти бюджет за дистанционен офис да хвръкне в тиквички по гръцки и бутилка вино на вечер.

Снимки: Unsplash