Три от най-прекрасните водопади на България

MyBody.Bg

Пролетта е тук, а с нея се събужда желанието ти за повече приятни емоции и разходки сред природата.

Сега повече от всякога искаш да се откъснеш от градската среда, да се насладиш на топлите слънчеви лъчи и да посетиш места, които да те заредят с положителни емоции до следващото пътуване, нали?

Хубавото е, че не е нужно да пътуваш изтощително със стотици километри, за да го постигнеш. „На една ръка разстояние“ има толкова красиви кътчета за пешеходен туризъм, за които понякога дори и не подозираш.

Сега обаче ще насочим вниманието ти към едни от най-красивите естествени природни образувания, чиято гледка ще се запечата за дълго време в съзнанието ти и ще ти напомня колко прекрасна е страната ни.

Водопадите заслужават специално внимание.

В България има много от тях и всеки един носи своя собствена индивидуалност.

Те са натурален разхладител в нетърпимите летни жеги и истински балсам за очите по всяко време на годината. Някои от най-красивите водопади всъщност са съвсем леснодостъпни, което е страхотен вариант за еднодневен пешеходен туризъм, без да се налага да се мориш излишно и да правиш сложни и тежки преходи.

Нещо повече, тези природни забележителности са вдъхновявали умове като Иван Вазов и Пенчо Славейков, които също са онемявали пред тях.

Затова разгледай нашите предложения, сложи в раницата си минерална вода и няколко сандвича и се приготви за заслужено разпускане през почивните дни далече от дивана.

Крушунските водопади

Не може да се отрече, че това е една от най-красивите и посещавани природни забележителности в България. Намира се на около два часа и половина път с кола от София, в област Ловеч, и се превръща в идеална възможност за бягство през уикенда, без да ти е необходимо нищо друго освен удобни за ходене обувки.

Обхождането на местността става по перфектно поддържана екопътека, от която се разкриват невероятно красиви гледки на водопади, бълбукащи извори, каскади, бързеи и естествени природни фонтани. За да се насладиш на всички тях, без да бързаш, ще са ти нужни около час и половина, затова спокойно можеш да се отдадеш на разходката.

Повечето туристи обичат да планират идването си тук с посещението на величествената Деветашка пещера, така че, ако си любопитен да видиш и този природен феномен, би могъл да го отбележиш в предварително изготвения си маршрут.

Един съвет: Най-добрият момент да отидеш до Крушунските водопади е именно през пролетното пълноводие, затова не го отлагай.

Боянски водопад

Дестинацията е идеална за прохладна уикенд разходка, тъй като няма да ти се наложи да пътуваш надалеч, ако живееш в столицата. Дори може изобщо да не използваш кола – все пак Бояна е квартал на София и има удобен градски транспорт до там.

Височината на Боянския водопад достига 25 метра, което го прави най-големия във Витоша. Образува се от водите на Боянската река, която се спуска през северните му склонове и преминава през андезитния пояс на планината. Той е най-пълноводен, когато започне топенето на снеговете, но през най-студените зимни дни водопадът замръзва заради това, че е разположен в усойна и дълбока долина.

Опциите ти да стигнеш до него са две, но хубавото е, че разлика във времето не е съществена.

По дългата и по-лека пътека ще вървиш около час и половина, а по кратката – доста стръмна и на места хлъзгава, ще ти отнеме не повече от час. Началото и на двата маршрута започва от Бояна, но трябва да имаш предвид, че в един момент се разделят. За улеснение следвай табелите, които ще те ориентират накъде да поемеш.

Но и да се объркаш, знай, че в крайна сметка всички пътеки водят до водопада.

Водопад Скакля

Врачанският Балкан се слави с красивата си природа, а това, че се намира недалеч от столицата, го прави привлекателна дестинация за еднодневен туризъм. Именно там се намира и водопад Скакля, който е част от маршрута на Вазовата екопътека.

Интересен факт за него е, че той е най-високият непостоянно течащ водопад не само в България, но и на Балканите. Височината му достига 141 м. и се намира зад хълма Калето. Реката, която го захранва, носи същото име. Прави впечатление обаче, че е доста малка, затова и в по-сухите периоди от годината, водопадът пресъхва.

Ако трябва да си говорим в километри, Скакля се намира на около 50 км от София по не по-малко живописното Искърско дефиле. Екопътеката е добре поддържана и е повече от подходяща за пешеходен туризъм.

Да стигнеш до водопада ще ти отнеме около половин час със спокоен ход, а щом се насладиш на величието му, можеш да продължиш по пътеката, която ще те отведе от другата му страна. Оттам не се колебай да се разходиш и до платото над него, откъдето се разкрива невероятна гледка към Враца и Врачанското поле.

Със сигурност си струва да отделиш още 40 минути, нали?

Снимки: Unsplash