Три от най-прекрасните язовири на България

MyBody.Bg

Толкова го чакаше. Мечтаеше за него през всеки един от судените зимни дни, докато потреперваше, облечен с няколко ката дрехи. Но то вече е тук, а най-хубавото е, че тепърва започва.

Лятото винаги е било равно на вълнение и то защото плановете за следващото излизане от града започват веднага, след като си се прибрал от поредното интересно пътуване. Сякаш живееш за мига, в който ще се откъснеш от ежедневния стрес и ще се заредиш с още и още слънчеви лъчи и емоции от забавни преживявания.

Днес ще ти предложим няколко варианта за бягство от реалността, които със сигурност биха те заинтригували. Язовирите в България никак не са за пренебрегване, а разнообразните им възможности за разпускане не приключват единствено и само до риболова.

Обичаш да спортуваш? Добре! Обичаш да се любуваш на природата? Добре! Обичаш да къмпингуваш? Няма проблем! Затова ето и три предложения, с които гарантирано ще забравиш защо преди дни толкова много си се ядосвал на колегата в офиса.

Панчаревско езеро

За жителите на столицата Панчаревското езеро, както е по-известно сред местното население, е лесно бягство от шумната градска среда.

Намира се само на 12 км от центъра на София в посока Самоков и е разположено между стръмните западни склонове на Лозенската планина и източните най-ниски склонове на Витоша.

Лесният достъп до него също го прави притегателна дестинация за мнозина, затова при липса на друг транспорт можеш спокойно да използваш редовните автобусни линии 1, 3 и 4, които минават през кварталите „Гео Милев”, „Младост” и „Горубляне”.

От 60-те до 80-те години водите на езерото се използват основно за водни спортове, но освен това днес то е сред предпочитаните места за отдих и развлечение. Можеш да си наемеш водни колела, лодки, а ако си истински запален по водните приключения, трябва да знаеш, че има прекрасни условия и за ветроходство.

На Панчаревското езеро тренират спортистите на някои от най-големите клубове по кану-каяк в страната. Освен това то е било домакин на няколко световни и национални регати по гребане и европейски първенства по триатлон. Напоследък обаче може да се видят и много любители на туристическия каяк, затова не се замисляй да опиташ и ти.

Ако пък не ти е ден за движение, страхотна идея е просто да похапнеш в някое от заведенията на брега или да си направиш пикник, любювайки се на прекрасната гледка.

Язовир Жребчево

Язовирът е четвъртият по големина в България и е на територията на област Стара Загора. Намира се само на около 35 км от Казанлък по подбалканския път София-Бургас.

Водният басейн разполага с множество удобни места за риболов и водни спортове, но най-интересната находка в местността е Потопената църква, която всъщност се казва „Св. Иван Рилски” и която е и сред най-впечатляващите (и фотогенични!) в района на южната част на страната.

Историята ѝ е обвързана с трагедия, случила се през началото на 60-е години на миналия век. Умишлено новопостроеният тогава язовир залива трите околни села – Запалня, Долни Паничарево и Жребчево, чието име носи язовирът днес.

Въпреки протестите на жителите, в продължение на 3 години те биват изселени от родните си къщи, а домовете им – разрушени до основи. Никой обаче не смее да посегне на храма и до днес той остава единственото доказателство, че някога под водите на язовира е имало и друг живот.

Язовир Доспат

Няма как да изпуснем най-големия язовир на територията на България – Доспат, разположен в Западните Родопи. Площта му е цели 18,3 кв. км и в него може да се уловят риби като пастърва, шаран и костур.

Трудно можеш да подминеш величествената красота на язовира, дори да си минавал покрай него само с кола. Заслужава си обче да му отделиш специално внимание и да се насладиш на многото възможности за почивка, независимо дали обичаш просто да се любуваш на природата или си типичният представител на активния туризъм.

Тук можеш да практикуваш каякинг, да се возиш на лодка, да се разходиш по екопътеките в местността и да се отдадеш на дълъг риболов, необезпокояван от никого. Но най-хубавото е, че в района „къмпинг” не е непозната дума, затова, ако обичаш да почиваш истински сред свежестта на зеленината и водата, това е твоето място.

Естествено, покрай язовира можеш да отседнеш и в някой хотел или къща за гости, където ще те поглезят с местни специалитети.